In deze wekelijkse rubriek schrijven we over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Vandaag antwoord op de vraag: wat is de beste airfyer, en welke aifryer heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding?

De airfryer bakt in hete lucht en is een concurrent voor de frituurpan met hete olie. Maar met welke airfryer frituur je het gezondst, veiligst en lekkerst?

De Consumentenbond testte 49 verschillende airfryers door daarin patat, kipdrumsticks en Vietnamese loempia's te bakken. Hierbij is gelet op de temperatuur in het apparaat, het energieverbruik en de baktijd. Na de geadviseerde tijd zijn de snacks uit de airfryer gehaald en werden het uiterlijk, de textuur en de smaak beoordeeld.

Ook het gebruiksgemak van de airfryer is getest op diverse aspecten, waaronder de handleiding, de bediening van het apparaat en hoe makkelijk het apparaat is schoon te maken en op te bergen.

Beste uit de Test: Philips HD9721/10 Airfryer Viva

Wie van Vietnamese loempia's houdt, zit goed met deze airfryer. Na de testen bleek dat loempia's perfect uit de 'pan' komen. Daarnaast is hij prettig in het gebruik.

Toch zitten er ook nadelen aan deze airfryer. Het bakresultaat bij een maximale portie valt een beetje tegen. Ook is hij aan de trage kant: het bakken van 800 gram patat duurt bijna 25 minuten. Een ander mogelijk nadeel is het korte snoer van deze airfryer.

Beste Koop: Tefal EY4018 Easy Fry Precision 4,2L

Loempialiefhebbers zitten ook goed bij deze airfryer van Tefal: er komen perfecte loempia's uit. Daarnaast doen de kipdrumsticks het goed, het resultaat is 'uitstekend'.

Ook hier komt patat bij een maximale portie niet zo goed uit de pan. Als je de airfryer tot de maximale hoeveelheid vult, zakt hij tot ruim 80 graden onder de ingestelde temperatuur.

De handleiding is niet prettig te lezen. Het apparaat maakt wel een degelijke en stevige indruk.