Alle kleuren van de regenboog in huis halen mag dan wat te veel van het goede zijn, een beetje kleur in huis doet wonderen. Met deze vtwonen-tips fleur je je interieur eenvoudig op.

De impact van kleur

Kleuren doen niet alleen veel voor je humeur, ze zijn ook dé sfeermakers in huis. Daarnaast kan kleur een ruimte optisch groter doen lijken. Vuistregel: ga bij een kleine of juist heel grote kamer voor een kleur op één wand.

Is de kamer middelgroot, dan kun je gerust alle muren een kleur geven. Wil je een smalle ruimte breder laten lijken, werk dan met horizontale lijnen. Schilder bijvoorbeeld een baan vanaf de grond tot op kniehoogte of werk met kleurrijk behang met een horizontaal lijnenspel.

Kleur kiezen

Kleur hoeft niet overweldigend te zijn. Denk maar eens aan mosgroen, roestoranje of jeansblauw. Met vergrijsde tinten creëer je een rustig geheel, met felle kleuren juist een levendige sfeer. Door deze twee te combineren, ontstaat een mooie balans.

Let bij het kiezen van een kleur op de lichtinval. Door daglicht van buiten zal kleur gedurende de dag steeds anders overkomen. Kijk daarom zowel overdag als 's avonds bij kunstlicht naar het effect van licht op je gekozen kleur. En houd ook rekening met de ligging van de ruimte: noordelijk licht maakt kleuren koeler, zuidelijk licht maakt ze juist warmer.

Let bij het kiezen van een kleur op de lichtinval. (Foto: Jeroen van de Spek, styling: Cleo Scheulderman)

Mixen en matchen

Houd je van een neutrale basis? Dan kun je het beste kiezen voor twee kleuren die naast elkaar in de kleurencirkel liggen, aangevuld met neutrale tonen als wit en grijs. Zo integreer je kleur op een subtiele manier in je interieur.

Een andere optie is ton-sur-ton. Hierbij kies je voor allerlei verschillende tinten van dezelfde kleur, variërend van heel licht tot donker. Het resultaat is een harmonieus, maar toch spannend geheel. Heb je een flinke dosis lef? Dan kun je voor twee kleuren gaan die juist tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Denk bijvoorbeeld aan roodoranje met blauwgroen. Deze kleuren versterken elkaar door het grote contrast, waardoor een krachtig kleurenpalet ontstaat.

Het resultaat van ton-sur-ton is een harmonieus, maar toch spannend geheel. (Foto: Petra Steenkamer, styling: Danielle Verheul)

Als subtiel accent

Om kleur toe te voegen aan je interieur, hoef je niet gelijk je hele interieur te veranderen. Soms kun je al een hele hoop doen met een lik verf en door een paar accessoires te vervangen. Een streep oranje in het vloerkleed of een rood kussen op de bank maakt al een verschil en zorgt ervoor dat kleur op een subtiele manier je interieur opfleurt.

Voor een uitgebalanceerd geheel kies je voor een kleuraccent dat matcht met de materiaalsoorten in huis. Bijvoorbeeld crèmekleurige tinten bij een strakke gietvloer, om het industriële karakter te verzachten. Pastelkleuren komen goed tot hun recht in combinatie met natuurlijke materialen als hout en bamboe. Oudroze vormt een goede match met koperen accessoires, petrol en brons zijn een geweldig duo en goud gaat goed samen met aubergine en okergeel.