Met de tuin als verlengde van je woonkamer vergroot je je leefruimte in de zomer én lijkt je woonkamer groter in de winter. Vijf tips om dat stijlvol voor elkaar te krijgen.

Steel de stijl

Trek je interieurstijl door naar buiten. Ademt je woonkamer een stoere sfeer? Pas dit dan ook buiten toe door middel van betonnen bloempotten en tuinmeubels met hout en staal.

De keuze qua tuinmeubelstijlen is minstens zo uitgebreid als de collectie voor binnenshuis, van lichtgewicht pastel tuinstoelen voor een Scandinavisch tintje tot robuuste houten loungesets voor een landelijke look.

Lichtgewicht pastel tuinstoelen geven een Scandinavisch tintje. (Foto: Alexander van Berge, Styling: Cleo Scheulderman)

Bij elke kleur past een boom of bloem

Stem ook de kleuren op elkaar af. Gebruik je in je interieur een accentkleur? Laat die in de tuin terugkomen in meubels, accessoires en/of bloemen, planten en boompjes.

Het populaire grijsgroen kun je bijvoorbeeld terug laten komen met een (winterharde) eucalyptus – die geeft ook nog eens een lekkere geur af. Er past bij elke kleur wel een plant, boom of bloem.

Heb je een binnenmuur die doorloopt in de tuin? Of een schutting die er parallel aan staat? Geef ze dezelfde kleur. Hierdoor vervaagt de grens tussen buiten en binnen en maak je twee ruimtes als het ware tot één geheel.

Gezelligheid met een buitenkleed

Met comfortabele buitenmeubels, sfeerlichten en zachte stoffen wordt je tuin echt een tweede woonkamer bij mooi weer. Kleed bankjes, stoelen en krukken aan met schapenvachten, kussens en plaids.

Ook kun je de huiselijke sfeer van binnen terug laten komen met een buitenkleed. Kies er een die bij de stijl van je woonkamer past. Heb je een strak interieur? Dan is een tuinkleed met grafische print een goede optie. En gebruik je binnen één of meerdere accentkleuren, kies dan voor een buitenkleed waar deze kleuren in terugkomen.

Met zachte stoffen wordt je tuin echt een tweede woonkamer. (Foto: Louis Lemaire, Styling: Marlies Does)

Ga voor groen

Je kunt je tuin en woonkamer niet alleen verbinden door binnen door te trekken naar buiten; het werkt ook andersom. Met kamerplanten tover jij je woonkamer om tot een urban jungle. Zo sluit het buitengroen naadloos aan op de sfeer in huis.

Tip

  • Maak binnen gebruik van potten in dezelfde stijl als buiten, dan wordt het één geheel.

Vermijd drempels

Door buiten dezelfde vloerbedekking als binnen te leggen, gaat je woonkamer in een vloeiende lijn over in de tuin. Voor een extra ruimtelijk effect is het zaak om drempels te vermijden.

Stem kleur en materiaal op elkaar af: een houten vlonder is een goede verlenging van een houten vloer. En heb je tegels, dan kun je buiten voor dezelfde kleur tegels gaan. Omdat de buitenvloer sneller verkleurt door invloeden van het weer is het slim te kiezen voor een materiaal dat makkelijk te reinigen is.

Door buiten dezelfde vloerbedekking als binnen te leggen, gaat je woonkamer in een vloeiende lijn over in de tuin. (Foto: Jansje Klazinga, Styling: Frans Uyterlinde)