Ga naar de inhoud Logo NU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Dagelijks leven
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Spellen
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Vrijdag 22 september 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Weer, grijs en motregen 16° TV GidsLive voetbalwedstrijden 1 liveVerkeersinformatie 56 kmBeursinformatie 730.09
gedekte tafel

Thuisrestaurant: 'Boodschappen en vaat zijn bij prijs inbegrepen'

Door NU.nl/Britt Sijtsma

15 mrt 2019 om 14:02 Update: 5 jaar geleden
Reacties op dit nieuwsbericht7 reacties
Delen via WhatsAppDelen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailDelen via E-mailE-mail
Tijdens de Nationale Restaurantweek (11 tot en met 26 maart) kun je voor een gereduceerd tarief dineren bij vijfhonderd toprestaurants. Wie buiten deze week om eens iets compleet anders wil proberen, kan ook aanschuiven bij een hobbychef thuis.

Aan het woord is Nick Plokkaar, mede-eigenaar van ShareDnD. Als hobbychef kun je een account aanmaken op zijn platform. Je uploadt een zelfbedachte menukaart en vervolgens is het wachten op de gasten die willen komen eten.

Als bij deze mensen, wildvreemden voor de hobbychef, het water na het lezen van de reviews nog steeds in de mond loopt, dan reserveren ze een plekje in het ‘huiskamerrestaurant’.

  • De zin en onzin van restaurantacties
    Zie ookDe zin en onzin van restaurantacties

Van pizza tot zesgangendiner

Volgens Plokkaar zijn platforms voor hobbychefs een nieuwe stap in de groeiende deeleconomie. Bij ShareDnD hebben zich inmiddels 2.500 hobbychefs aangesloten en telt de site eenzelfde aantal gastaccounts; mensen die graag een vorkje meeprikken. De menu’s variëren van een simpele pizza tot een zesgangendiner met bijpassende wijnen.

Het verschil in activiteit tussen de chefs is groot. Sommigen hebben één keer per maand een diner met vier personen in een piepklein flatje, een ander heeft de beschikking over een feestlocatie en krijgt soms wel 25 gasten over de vloer.


'In restaurant kom je niet snel in contact met vreemden'
Nick Plokkaar, co-owner van ShareDnD

Plokkaar merkt dat de redenen om als gast bij iemand thuis aan te schuiven, divers zijn. “De een ziet de drukte van een restaurant niet zitten, een ander wil iets betaalbaars of zoekt een specialist in allergenen.”

Daarnaast is het de ideale manier om nieuwe mensen te ontmoeten. “In een restaurant kom je niet zo snel in contact met vreemden.”

Hobbychef Sanne Brouwer bereidt een Thais viergangendiner voor vijftien personen voor in een workshopruimte onder haar huis.

Wel de lusten, niet de lasten

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de horeca al ruim vijf jaar stijgt. Dat is volgens Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland, een goede zaak. Toch moet er volgens hem ook een kanttekening gemaakt worden als het gaat om fora als ShareDnD die meedelen in die omzet.

“Concurrentie is gezond, mits het speelveld eerlijk is. Een hobbychef profiteert wel van de lusten, maar draagt geen lasten.” Beljaarts doelt daarmee op het feit dat restaurateurs zich aan allerlei regels moeten houden: van de hygiëne tot aan een drankvergunning en van een brandveiligheidsplan tot het afdragen van belasting. “Een ondernemer houdt daardoor van een menu van 45 euro misschien maar een tientje over.”


Als je geld vraagt voor jouw diensten, ben je bedrijfsmatig bezig
Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland

Beljaarts wil benadrukken dat hij het mooi vindt dat mensen hun passie voor koken graag met anderen delen. “Maar zodra je geld vraagt voor jouw diensten, ben je wat ons betreft bedrijfsmatig bezig en moet je je aan dezelfde regels houden als voor alle horecaondernemers gelden.”

Als voorbeeld noemt hij Airbnb. “Dat begon sympathiek met mensen die twee keer per jaar hun appartement verhuurden en gasten persoonlijk wegwijs in de omgeving maakten. Inmiddels zijn er bedrijven die twintig appartementen verhuren en waar een leger aan schoonmaaksters rondloopt.”

'Thuisrestaurant is er voor hobbyisten'

Plokkaar van ShareDnD ziet dat anders. Hij vindt dat zijn concept niet te vergelijken is met een echt restaurant. Volgens hem is het platform puur voor hobbyisten en heeft bijna iedere chef een baan ernaast. “Het is niet de bedoeling dat iemand vijf dagen per week open is.”

Daarnaast hanteert een hobbykok zelf zijn prijzen die tussen de 10 en 60 euro per diner variëren. Hogere prijzen betekenen vaak automatisch duurdere producten en bijvoorbeeld bijpassende kwaliteitswijnen. Hoe dan ook: er geldt altijd een afdracht van vijftien procent als bookingsfee. “Maar echt rijk word je er niet van.”

Platforms waar je terecht kunt als hobbychef:

  • With Locals: Als local kun je voor toeristen koken of ze een persoonlijke kookcursus geven
  • Eath With: Ook hier kun je toeristen en andere geïnteresseerden trakteren op jouw kookkunsten
  • Thuisafgehaald: Koken voor buurtgenoten die hun maaltijd bij jou thuis ophalen
  • Sharednd: Koken voor gasten die je ontvangt in jouw huiskamerrestaurant
  • Cooqing: Samen koken met een sterrenchef in een restaurant of bij jou thuis

Wie nog twijfelt om zijn of haar eigen huiskamerrestaurant te beginnen, moet nog één ding beseffen: na het koken van een diner voor twintig personen ben je nog niet klaar. Want, wie doet de afwas? “De chef zelf natuurlijk. Van de boodschappen tot de vaat: het is allemaal bij de prijs inbegrepen.”

Eerder

  • 14 sep 2018 om 13:39
    'Tijdens een date in een restaurant heb je tijd om elkaar te observeren'
    'Tijdens een date in een restaurant heb je tijd om elkaar te observeren'
  • 23 nov 2018 om 07:38
    Waarom het in restaurants steeds vaker om meer dan eten draait
    Waarom het in restaurants steeds vaker om meer dan eten draait
Beeld: 123RF
Reacties op dit nieuwsbericht7 reacties
Delen via WhatsAppDelen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailDelen via E-mailE-mail

Lees meer over:

WonenEten en Drinken


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

Reacties op dit nieuwsbericht7 reacties

Net binnen

  • 18:30
    Arcade van Duncan Laurence al 30 miljard keer gestreamd
  • 18:24
    Ongehoord Nederland wil zich niet verantwoorden en daagt NPO voor de rechter
  • 18:24
    Kamer past wetsvoorstel om asiellocaties over Nederland te spreiden aan
  • 18:10
    Stakingen bij Amerikaanse autofabrieken worden uitgebreid, maar niet bij Ford

Meer Economie

  • James Webb-telescoop vindt koolstof op Jupiter: hoe doet-ie dat?
    NU+James Webb-telescoop vindt koolstof op Jupiter: hoe doet-ie dat?
  • huizen duitsland
    Huizenprijzen in Duitsland dalen harder dan ooit
  • Ook met extra lening zijn duurhuurders niet goedkoper uit als ze willen kopen
    Ook met extra lening zijn duurhuurders niet goedkoper uit als ze willen kopen
  • Noodlijdende winkelketen BCC definitief failliet
    Noodlijdende winkelketen BCC definitief failliet
  • Intel
    EU beboet Intel opnieuw voor concurrentievervalsing: dit keer 376 miljoen euro
Meer Economie

Meest gelezen

  • 1
    Prijzen van koophuizen stijgen voor derde maand op rij
  • 2
    James Webb-telescoop vindt 'essentieel onderdeel van leven' op maan Jupiter
  • 3
    Huizenprijzen in Duitsland dalen harder dan ooit
  • 4
    Duncan Laurence was 'overrompeld' door felle kritiek: 'Het was pittig'
  • 5
    Taylor na gemiste kansen tegen Marseille: 'Op m'n donder gekregen van Brobbey'


Nieuwsvideo's

  • Brandweer redt paard uit sloot in Voorschoten
    Brandweer redt paard uit sloot in Voorschoten
  • Rook stijgt boven hoofdkwartier Russische vloot op Krim uit
    Rook stijgt boven hoofdkwartier Russische vloot op Krim uit
  • Zo deelt Oekraïne rake klappen uit aan Rusland op de Zwarte Zee
    Zo deelt Oekraïne rake klappen uit aan Rusland op de Zwarte Zee
  • Gigantische vuurbal na explosie in Chinese fabriek
    Gigantische vuurbal na explosie in Chinese fabriek

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Dagelijks leven
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Contact met de redactie
    • Colofon
    • Nieuwsbrieven
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Klachten / Feedback
    • Toegankelijkheid
    • Adverteren
    • Apps
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Privacy instellingen
  • Contact met de redactie
  • Colofon
  • Nieuwsbrieven
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Klachten / Feedback
  • Toegankelijkheid
  • Adverteren
  • Apps
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker
  • Privacy instellingen

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden