Amsterdam is een plek gestegen op de lijst met de leefbaarste steden ter wereld van adviesorganisatie Mercer. De hoofdstad staat nu op een met Sydney gedeelde elfde plek.

Mercer maakt de ranglijst aan de hand van 39 stedelijke kenmerken die het belangrijkst zijn voor expats, zoals veiligheid, openbaar vervoer en het culturele aanbod.

Amsterdam scoort in het jaarlijkse rapport zoals gewoonlijk hoog op het gebied van economie, onderwijs en sociaal-culturele omgeving. Volgens Mercer zal Amsterdam extra aandacht aan verkeersopstoppingen en recreatie moeten schenken om volgend jaar in de top tien te komen.

Wenen staat al tien jaar op één. Inwoners en expats van de Oostenrijkse hoofdstad prijzen de stad om haar veiligheid, goede openbaar vervoer en ruime diversiteit van culturele en recreatieve faciliteiten. De Zwitserse stad Zürich staat op de tweede plek. Auckland, München en Vancouver delen de derde plaats. Met acht plekken in de top tien, waarvan twee in de top drie, scoort Europa goed.

De Verenigde Staten presteren dit jaar minder goed. Bijna alle Amerikaanse steden scoren lager dan vorig jaar. Alleen New York stijgt een plek, van 45 naar 44. De reden daarvoor is een dalende lijn in de criminaliteit.

De slechtst scorende stad is de Iraakse hoofdstad Bagdad.