Huurders betalen nog altijd onterechte bemiddelingskosten voor een nieuwe woning, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zaterdag in gesprek met de NOS.

ACM meldt dat 70 procent van huurbemiddelingsbedrijven kosten rekent aan toekomstige huurders, terwijl dit tegen de regels is.

De Hoge Raad bepaalde in 2015 dat dit soort instanties niet bij zowel de verhuurder als een nieuwe huurder kosten mogen rekenen. Huurbemiddelingsbedrijven rekenen al zogeheten 'makelaarsgeld' bij verhuurders, waardoor bemiddelingskosten bij nieuwe huurders illegaal zouden zijn.

"En of je het nou administratiekosten, sleutelgeld of bemiddelingskosten noemt, het mag gewoon niet," zegt een ACM-woordvoerder tegen de NOS.

Volgens de vereniging die de belangen van huurders verdedigt, de Woonbond, zijn dezelfde kosten wel lager geworden sinds de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens de Woonbond zijn de kosten inmiddels enkele honderden euro's, in plaats van een maand huur.

Dit heeft echter wel als gevolg dat de stap naar de rechter moeilijker wordt voor nieuwe huurders, vertelt directeur Paulus Jansen van de Woonbond. "Ga ik echt voor 200 euro procederen? Dat vragen veel mensen zich af", zegt hij in gesprek met de NOS.