De betaalbaarheid van huizen in Amsterdam is enorm verslechterd. In een vergelijking van het Britse consultancybureau Knight Frank tussen 32 steden wereldwijd is de betaalbaarheid van woningen in de hoofdstad zelfs het meest gedaald.

Zo merkt het bureau op dat de huizenprijzen in de afgelopen vijf jaar, gecorrigeerd voor inflatie, met zo'n 63,6 procent zijn gestegen in Amsterdam, terwijl het inkomen maar 4,4 procent toenam. Volgens het bureau maakt dit duidelijk dat de stad tot het minst betaalbare segment behoort.

Andere steden die opvallen zijn Berlijn, Dublin en Vancouver, waar de huizenprijzen ook ongeveer 60 procent stegen sinds 2013. In deze regio's stegen de lonen met 7 tot 13,2 procent in diezelfde tijd.

In sommige steden stegen de lonen harder dan de huizenprijzen. In bijvoorbeeld Parijs stegen de lonen (+1,8 procent) juist harder dan de huizenprijzen (+0,2 procent).

Naast in Amsterdam zijn ook in Auckland, Hongkong, Los Angeles, San Francisco, Sydney, Toronto en Vancouver de huizen relatief duur vergeleken met andere wereldsteden. Lissabon en Rome zijn juist betaalbaar.