Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat er binnen nu en drie jaar een crisis uitbreekt met dalende huizenprijzen tot gevolg. Dat schrijft belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag.

Ondanks deze verwachting laten veel mensen zich niet beïnvloeden in het realiseren van hun woonplannen; slechts een kwart van hen geeft aan dit wel te doen.

"Het aantal Nederlanders dat het geen gunstig moment vindt om een huis te kopen is het afgelopen jaar fors toegenomen van 22 procent tot 45 procent", aldus Maud Weide, belangenbehartiger bij VEH.

Deze percentages zijn terug te zien in de maandelijkse Eigen Huis Marktindicator van VEH.  Die kwam in november uit op een waarde van 102, een punt lager dan een maand eerder. Onder de honderd punten is het vertrouwen in de woningmarkt negatief, daarboven positief.

Vijf tips voor het kopen van een huis
156
Vijf tips voor het kopen van een huis

Hoge huizenprijzen reden waarom mensen momenteel minder snel huizen kopen

De gestegen huizenprijzen en de steeds verder afnemende keuzemogelijkheden in koopwoningen zijn de belangrijkste redenen waarom men het een ongunstig moment vindt om nu een woning te kopen.

"De huizenprijzen zijn zo hoog dat mensen het gevoel krijgen ook voor lucht te betalen", sluit Weide af.