Banken werpen onnodig drempels op voor huiseigenaren die hun hypotheek willen omzetten naar een voordeligere vorm met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierdoor lopen veel woningbezitters volgens de Consumentenbond een mogelijke verlaging van de maandelijkse woonlasten mis.

Sinds begin dit jaar zijn de regels omtrent de Nationale Hypotheek Garantie versoepeld, waardoor meer mensen er aanspraak op kunnen maken, maar banken lijken hier nauwelijks op voorbereid.

De NHG helpt huiseigenaren als ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen door onvoorziene omstandigheden, zoals door arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner. Woningbezitters mogen een NHG aanvragen voor hun bestaande hypotheek als dat een financieel voordeel oplevert. Vaak vervalt de risico-opslag op hypotheekrente, waardoor de hypotheekrente omlaag gaat en de maandelijkse lasten dalen.

Bij een aantal geldverstrekkers is een omzetting naar NHG echter niet mogelijk als het leenbedrag gelijk blijft. Andere banken ontmoedigen de overstap naar NHG door hun klanten onvoordelige verplichtingen op te leggen.

Weinig geldverstrekkers nemen de verlaging van de borgtochtprovisie in acht. Bij een hypotheek van 2 ton betaalt een gedupeerde woningbezitter dan 2.000 euro, in plaats van de recent afgesproken 1 euro. Ook sturen banken hun klanten vaak ook nog langs een dure notaris of adviseur. Sommige klanten betalen zo duizenden euro's meer dan nodig.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!