Negen op de tien mensen met een aflossingsvrije hypotheek gebruiken deze voor de aankoop van een nieuw huis. Een groot risico, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).

VEH en De Nederlandsche Bank waarschuwen vaak voor de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek, maar weinig huiseigenaren lossen meer af. Dat blijkt uit een onderzoek van VEH waarvoor 142.000 hypotheekaanvragen van bezitters van zo’n risicovolle hypotheek werden bekeken.

Bij 60.000 aanvragen werd de aflossingsvrije hypotheek bijna volledig ingezet om een deel van een nieuwe woning te bekostigen. En dat is riskant, aldus VEH. "Vooral vijftigplussers moeten heel kritisch kijken of ze de kosten voor hun woning ook kunnen opbrengen als ze met pensioen gaan, de rente stijgt en de hypotheekrenteaftrek eindigt", zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.

De Nederlandsche Bank wees kredietverstrekkers er eerder op dat zij hun klanten op dit risico dienen te wijzen en mee te denken over passende oplossingen. "Maar de hypotheekadviseur waarschuwt hier veel te weinig voor", zegt De la Porte.

Tussen 2035 en 2038 lopen 700.000 aflossingsvrije hypotheken af

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeven kopers alleen rente te betalen en niets af te lossen. Daardoor zijn de maandlasten laag. Tussen 2035 en 2038 lopen zo’n 700.000 aflossingsvrije hypotheken af: dan moet in één klap de lening worden terugbetaald. Veel huishoudens kunnen dan in de problemen komen, met ouderen als grootste risicogroep.

Sinds 2011 kan de rente van aflossingsvrije hypotheken niet meer worden afgetrokken bij de Belastingdienst, wat het een stuk minder aantrekkelijk maakt. Maar deze regel geldt niet voor mensen die al zo'n hypotheek hadden. Zij kunnen nog steeds mét hypotheekrenteaftrek de lening inzetten bij de aankoop van een nieuwe woning, mits het aflossingsvrije hypotheekdeel niet meer dan de helft van de woning financiert. 

De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor meer dan de helft uit een lening waarop niet structureel wordt afgelost. Het gaat om 340 miljard euro.