De kans op het ontsnappen van gevaarlijke koolmonoxidegassen uit cv-ketels van fabrikant Nefit is verwaarloosbaar. Het risico op het uitbreken van brand is klein, mits de ketel is voorzien van een nieuwe brander, blijkt dinsdag uit onderzoek van TNO.

De onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO onderzocht de Topline-ketels van Nefit nadat RTL Nieuws eerder dit jaar problemen met deze ketels aan het licht bracht.

TNO raadt Nefit aan om ketels met oude branders actief op te sporen om deze te vervangen. Van dit type cv-ketels zijn 128.090 stuks in Nederland verkocht en ruim 50.000 geëxporteerd naar onder meer Duitsland en België.

"Inmiddels zijn 97.000 van het oude model branders in Nederland vervangen", zegt Jan Bosch, woordvoerder van Nefit. "Nog zo'n 20 procent moet worden vervangen. Wij sturen herhaaldelijk brieven naar de gebruikers die bij ons bekend zijn, met de oproep contact op te nemen met een installateur. Helaas zijn niet alle toestellen geregistreerd."

In de Topline-ketels van Nefit, die tussen 2006 en 2009 zijn geproduceerd, kan door een productiefout de warmtewisselaar een paar millimeter verbuigen. Dit brengt echter geen veiligheidsrisico's met zich mee, volgens het onderzoek van TNO. Het probleem is de brander, waarvan het risico bestaat dat deze losschiet. Er zou dan brand kunnen ontstaan.

De afgelopen twaalf jaar zijn er door de oude branders zeventien gevallen van brand geweest, volgens Bosch. "Elk geval is er één te veel."