Duizenden huizenbezitters met asbest dreigen in de problemen te komen met geld. Het wordt steeds duurder om een dak te laten vervangen en de subsidiepot die dat moest dempen, is leeg. 

Dat meldt Trouw na een rondvraag bij organisaties die betrokken zijn bij asbestsanering.

Twee jaar geleden kostte het nog maximaal 160 euro per vierkante meter om een dak te vervangen. Nu is dat al opgelopen tot maximaal 250 euro.

Asbestverwijderaars en dakdekkers kunnen hun prijzen verhogen door een besluit van de Tweede Kamer dat alle daken in 2025 asbestvrij moeten zijn. Bovendien zijn dergelijke vakmensen schaars.

Er was een subsidiepot beschikbaar voor huiseigenaren, maar door een stijgend aantal aanvragen is die inmiddels leeg. Het ministerie stelt geen nieuw geld beschikbaar.

Bovendien is er een aantal verzekeraars die asbesthoudende daken niet meer verzekeren. Daardoor neemt de druk op woningeigenaren toe.

'Rekenhulp geeft te rooskleurig beeld'

Lara Peters, woordvoerder asbest van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zegt in Trouw dat de online rekenhulp die een kostenindicatie geeft voor het verwijderen en vervangen van een dak, te rooskleurig is. "We horen dat kosten zijn gestegen en mensen helemaal geen offerte krijgen. Prijzen stijgen door de toegenomen vraag."

Het kabinet moet iets doen, vindt de Vereniging Eigen Huis. De vereniging adviseert woningeigenaren daarom nog even te wachten met de sanering.

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat moet er nog 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest worden vervangen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!