Door bestaande kantoren en publieke gebouwen zoals scholen en zorginstellingen te transformeren zijn er vorig jaar 7.570 starterswoningen ontstaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het grootste deel daarvan staat in Amsterdam.

In totaal kregen 1.900 panden een woonbestemming en dat is ongeveer 8 procent van het totale aantal woningen dat vorig jaar werd toegevoegd aan de woningvoorraad, blijkt uit onderzoek van het CBS op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gaat vooral om kleine huurappartementen, die worden bewoond door jongeren en studenten. De grootste groep nieuwe woningen, zo’n 40 procent, is te vinden in voormalige kantoorpanden.

Verdichten en transformeren, geen nieuwbouw in het groen

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren stelde eerder 75.000 woningen per jaar te willen bouwen om het woningtekort zo snel mogelijk weg te werken. In het plan benadrukte zij dat de bestaande bebouwde omgeving beter benut moet worden.

Ook het Planbureau voor de Leefomgeving adviseert gemeenten de bestaande stad te transformeren en verdichten, in plaats van in te zetten op nieuwbouw in het groen.

Vooral in Zuid-Holland is er geluisterd: een op de vijf transformatiewoningen lag in deze provincie. Van de gemeenten heeft Amsterdam de meeste woningen gerealiseerd: 635. In de gemeente Huizen bestond 80 procent van de 124 nieuwe woningen uit getransformeerde, bestaande panden.