Nog nooit werden huizen zo snel verkocht, werd er zo veel boven de vraagprijs geboden en was er zo weinig aanbod en zo weinig hoop voor starters. Noodgedwongen in je huurwoning blijven heeft zo z'n voordelen.

"De koopwoningenmarkt is een rijdende trein waar je op tijd op moet springen, anders mis je de boot", orakelde het Kadaster in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Koopstarters hebben te weinig kapitaal en krijgen weinig waar voor hun geld als ze nu een huis in een lagere prijsklasse kopen. Wie voor zijn 35e geen woning heeft gekocht, zal dat waarschijnlijk niet meer doen, aldus het Kadaster. Gelukkig zit er ook een zonnige kant aan vastzitten in een huurwoning.

Huurtoeslag van het Rijk: een appeltje voor de dorst

 • Met een sociale huurwoning, een woning met een huurprijs onder de 710 euro, heb je als huurder boven de 23 altijd recht op huurtoeslag als het inkomen onder de 22.400 euro per jaar komt, volgens de voorwaarden van 2018.

  Wie zijn baan verliest, even ziek thuiszit, tijdelijk thuis wil blijven voor de kinderen of wat minder wil werken en dus een lager inkomen heeft, kan altijd gebruikmaken van deze subsidieregeling.

​​Binnen een paar weken vertrokken

 • Plannen om te emigreren, een tweeling op komst of juist een scheiding? De huur is zo opgezegd. Een huurder hoeft niet eerst een uitgewoond koophuis geschikt maken voor de verkoop, op zoek te gaan naar een nieuw huis dat eerst verbouwd moet worden, of maandenlang dubbele lasten te betalen.

Maandelijkse extra kosten

 • De VVE, rioolheffing, erfpachtcanon, onderhoudskosten, onroerendezaakbelasting, eigenwoningforfait; heb je als starter eindelijk een lening kunnen krijgen en al het geld in een koopwoning gestoken, dan begint het grote betalen pas echt. Een huurder wordt ontzorgd, en bij grote onderhoudskosten regelt de huisbaas alles.

De woningmarkt is verhit, maar wordt het nog erger?

 • Een huurder gooit elke maand geld weg in plaats van een woning af te lossen, zeggen kopers. Maar een kleine, niet-passende woning van een paar ton kopen die je over vijf jaar voor een lager bedrag moet verkopen?

  Een huurder is niet afhankelijk van hoe de woningmarkt zich ontwikkelt, want wat daar gebeurt blijft onzeker.

Een klimaatbestendig huis? Het probleem van de verhuurder

 • Je huis isoleren, aardgasvrij maken, en een groendak aanleggen? Vanaf 2030 moet elk huis verbouwd zijn en minder CO2 uitstoten, een opgave die voor veel onrust en onzekerheid zorgt bij woningeigenaren.

  Het enige wat je als huurder hoeft te doen, is wachten op een briefje van de woningcorporatie waarin staat wanneer zijn huis aan de beurt is.