Beleggers hebben in de eerste helft van dit jaar 3 miljard euro gestoken in Nederlands vastgoed, blijkt woensdag uit onderzoek van Colliers. Dat is meer dan ooit, aldus de vastgoedadviseur.

Vrijesectorhuurwoningen zijn een slimme investering dankzij de krappe woningmarkt, de constante huurinkomsten, de lage rente en mogelijk stijgende huurprijzen, aldus Colliers. Gemeenten zijn deze woningen ook volop aan het bouwen.  

Investeerders kiezen er dus steeds vaker voor om hun kapitaal in Nederlands vastgoed te steken, laat het onderzoek van vastgoedadviseur Colliers zien. Ook durfkapitalisten uit het buitenland zien woningen als een interessante beleggingsmarkt. Het rendement op woningen loopt op tot 3,5 procent.

In 2017 zijn 50 procent meer vergunningen verstrekt voor nieuw te bouwen vrijesectorhuurwoningen, en deze groei zet door in 2018. Gemeenten hebben hierop aangestuurd, omdat er vanuit de markt een groeiende vraag is naar deze woningen.  

Huis in Schiedam is de beste investering

Beleggers zijn in het hele land actief om meer rendement te behalen en niet langer enkel in de grote steden. Het aandeel woningbeleggingen buiten de vier grootste steden is in de laatste drie jaar gestegen van 58 naar 69 procent.

Investeren in Schiedam is het lucratiefst, laat het onderzoek zien. Daar wordt van de vijftig grote gemeenten het meest rendement behaald: 6 procent voor de beste nieuwbouwwoningen.

Wie het minste risico wil lopen, kan het best investeren in woningen in Amstelveen, Haarlem en Haarlemmermeer, omdat het type huishoudens dat op zoek is naar vrijesectorhuurwoningen daar naar verwachting zal groeien.