Er komt een registratiesysteem voor mensen die hun woning via Airbnb willen verhuren, "om excessen bij toeristische verhuur aan te pakken". Handhaving moet zo gemakkelijker worden, schreef minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag aan de Kamer.

Ollongren werkt met diverse gemeenten en platformen als Airbnb samen aan het nieuwe systeem.

Mensen krijgen hierbij een verplicht registratienummer dat zichtbaar moet zijn bij de verhuuradvertenties. Zo is voor controleurs duidelijk waar een woning zich bevindt en kan beter worden bijgehouden hoeveel deze wordt verhuurd.

Op dit moment worden dergelijke details veelal afgeschermd door verhuursites, waardoor ondoorzichtig is wie een woning verhuurt, en hoe vaak. Hierdoor zijn er ook woningen die langer dan de limiet van zestig dagen per jaar verhuurd worden. Vanaf 2019 wordt die limiet teruggebracht naar dertig dagen.

Veel overlast in grote steden als Amsterdam

Vooral in grote steden als Amsterdam, waar inmiddels zo'n twintigduizend Airbnb-adressen zijn, is de overlast van woningverhuur aan toeristen groot. Naast toenemende drukte in diverse wijken, stijgen woningprijzen extra door de verhuur.

Inmiddels zijn er ruim tachtig controleurs actief in Amsterdam, die dagelijks illegale hotels proberen op te sporen. Vorig jaar werden hiervoor boetes ter waarde van in totaal 4,2 miljoen euro uitgedeeld, schrijft de Volkskrant.