De groei van het aantal nieuwbouwwoningen stokt volgend jaar, voorspellen economen van ING. Bouwers hebben last van tekorten aan arbeidskrachten en materialen. Ook geven gemeenten minder snel bouwvergunningen af.

De woningmarkt kampt nu al met krapte die volgens de economen van ING in sommige regio's schrijnende vormen aanneemt. De ongeveer 66.000 nieuwe woningen die er zowel dit jaar als in 2019 bij komen, zijn niet genoeg om dat te verhelpen.

De stagnatie komt ook doordat de relatief eenvoudige projecten direct na de crisis zijn uitgevoerd, waardoor nu verhoudingsgewijs de meer complexe projecten overblijven. Die kosten meer tijd.

In de eerste helft van 2018 is de bouwproductie wel met bijna 8 procent gegroeid. ING voorziet voor de rest van dit jaar en volgend jaar nog wel groei, maar die zal niet meer zo uitbundig zijn.

In de utiliteitsbouw en de infrasector zit nog wel rek. Overheden investeren weer meer in bedrijfspanden en wegen en doordat de vraag de laatste jaren wat minder is geweest, zijn de capaciteitsproblemen beperkt.