Een beter energielabel kan duizenden euro's schelen bij de verkoop van een woning. Gemiddeld leveren huizen met een hogere milieuscore 2 procent meer op dan vergelijkbare woningen met een lager label.

Bij een gemiddelde woningwaarde staat dat gelijk aan circa 6.000 euro, aldus Calcasa. De onderzoeker voor de woningmarkt keek voor het eerst naar het verband tussen de prijs waarvoor een huis wordt verkocht en het energielabel.

Eerder waren wegens gebrek aan huizen met geschikte energielabels geen goede vergelijkingen mogelijk, maar sinds 2015 is een energielabel verplicht bij woningverkoop.

Energielabels lopen van A (zeer energiezuinig) tot G (uiterst energieverspillend). Calcasa berekende dat wanneer een woning twee labels voorsprong heeft op een vergelijkbaar huis, dat 2,8 procent in de verkoopprijs scheelt. Bij een verbetering van drie stappen of meer loopt dat op tot 3,6 procent, oftewel 10.700 euro bij een gemiddelde verkoopprijs.

De Nederlandse overheid streeft naar zoveel mogelijk woningen met ten minste energielabel B. Zeewolde scoort op dat vlak het beste. Van alle gelabelde woningen in de Flevolandse gemeente heeft bijna twee derde een energielabel A of B. Zwijndrecht doet het met 14 procent het slechtst, aldus Calcasa.