De orderportefeuille van bouwbedrijven is de afgelopen maand opnieuw gegroeid, met name in de woningbouw. Bedrijven hebben gemiddeld 10,2 maanden werk voor de boeg, een tiende meer dan de maand ervoor. Door de toenemende vraag zullen de prijzen in de bouw stijgen, zeggen zeven op de tien bedrijven. 

In de woningbouw hebben bouwbedrijven nu gemiddeld elf en een halve maand werk op de plank liggen, laten recente cijfers van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) zien. ​De totale werkvoorraad in de bouw is 1,4 maanden meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nylas Visser van het EIB: "Er is meer vraag dan aanbod, dus de prijzen gaan vanzelf omhoog. Bedrijven kunnen meer vragen, want er móét gebouwd worden."

De cijfers bevestigen het onderzoek van Cobouw, waarin zij stelden dat bouwbedrijven dit jaar 3 miljard euro meer aan werk hadden ten opzichte van vorig jaar.  

Bouwbedrijven BAM, Boskalis, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen en Ballast Nedam haalden meer dan 10 procent aan orders binnen, bleek al eerder uit onderzoek van Cobouw. De helft van de ondervraagde bouwbedrijven ondervindt stagnatie in het aangenomen werk. Zij noemen personeelstekort als reden.