De tien grootste bouwers van Nederland hebben in het afgelopen jaar opvallend veel orders binnengehaald. De bouwbedrijven haalden 8,5 procent meer werk binnen dan het jaar ervoor, wat neerkomt op 3 miljard euro. ​

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Cobouw op basis van de jaarrekeningen van de bouwbedrijven. Samen hadden de bouwbedrijven begin dit jaar voor ruim 37,5 miljard aan werk in voorraad. Een stijging van die omvang is uitzonderlijk, stelt Cobouw.

Bouwbedrijven BAM, Boskalis, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen en Ballast Nedam haalden meer dan 10 procent aan orders binnen. Alleen de orderportefeuille van VolkerWessels kromp met iets minder dan 1 procent.

Of de groei van het aantal orders ook tot meer omzet leidt, is volgens het bouwvakblad lastig te voorspellen. Ook 2017 begon met meer orders dan in het voorgaande jaar, maar de omzet steeg vorig jaar niet. De tien grootste aannemers van Nederland leverden zelfs 800 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten in.

De totale winst die de bedrijven boekten, steeg wel. Die groeide met 10 procent tot 428 miljoen euro. Alleen Ballast Nedam eindigde het jaar met 44 miljoen in de min.