Minder appartementen zijn in juni van eigenaar gewisseld. Het aantal verkopen lag bijna 19 procent lager dan een jaar eerder. Daarmee is de verkoop van appartementen van alle woningtypen het sterkst gedaald.

Het aantal verkochte hoekwoningen daalde met bijna 15 procent, het aantal verkochte vrijstaande woningen zakte met ruim 14 procent, blijkt dinsdag uit cijfers van het Kadaster.

Voor tussenwoningen ging het om een min van 13,7 procent, de verkoop van twee-onder-één-kapwoningen nam af met 10,4 procent.

Dat appartementen minder goed verkopen, komt deels doordat die vooral in de grote steden te vinden zijn. Daar gaan de verkopen het meest onderuit.

Het aantal woningverkopen ligt sinds het begin van dit jaar iedere maand onder het niveau van 2017. In juni gingen 18.426 woningen over de toonbank, 15 procent minder dan een jaar eerder. De daling wordt steeds groter, signaleert het Kadaster.

In het tweede kwartaal was de grootste daling te zien onder huizenkopers tussen de 25 en 35 jaar. Onder die groep daalde het aantal verkopen met 9 procent. De leeftijdsgroepen boven de 45 jaar kochten slechts 1 procent minder woningen.

Het aantal verstrekte hypotheken is in juni afgenomen met 1,7 procent. In het tweede kwartaal steeg het aantal afgesloten hypotheken juist met 2,5 procent.