Een betaalbare woning voor starters is op deze oververhitte woningmarkt niet meer realistisch volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"Vorig jaar zei ik tegen starters dat er genoeg te koop is, als ze bereid zijn om in de randen van de steden te gaan wonen. Dat zeg ik niet meer. Nu moeten ze naar de randen van Nederland", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De gemiddelde verkoopprijs van een huis heeft een recordniveau van 288.000 euro bereikt, blijkt donderdag uit de nieuwste kwartaalcijfers van de makelaarsvereniging.

Jaarsma: "Een huis van 150.000 euro kunnen starters nog wel betalen. Een van 200.000 ook nog wel. Maar we gaan richting de 300.000 euro. Een geschikte woning vinden is voor starters gewoon niet meer realistisch, laat staan het vinden van een droomwoning."

Korte termijn

De NVM verwacht dat de huizenprijzen dit jaar opnieuw met 8 tot 10 procent zullen stijgen. Het aantal transacties zal tegelijkertijd met 7 tot 10 procent dalen.

Een kortetermijnoplossing voor starters kent Jaarsma niet. "Op een gegeven moment zijn de prijzen zo hoog dat niemand het meer kan betalen, en zullen de prijzen weer dalen. Zo werkt de markt. Wij dachten dat dit vorig jaar in Amsterdam zou gebeuren, maar daar zijn de huizenprijzen weer met 19 procent gestegen."

Geen snelle oplossing

Omdat de arbeidsmarkt weer aantrekt, zullen starters meer gaan verdienen en komt er wellicht meer financiële ruimte, verwacht Jaarsma. "Ook de pas opgerekte schenkingsregeling kan daarvoor zorgen. Maar niet iedereen heeft een rijke oom."

Er moet gebouwd worden. Jaarsma: "Bouwen, bouwen, ik roep het ieder kwartaal opnieuw." Dat moet verstandig gebeuren, meent hij, dus de juiste woningen op de juiste plek. "Senioren blijven in hun huizen zitten, omdat ze niet vinden wat ze zoeken. Daar moet een oplossing voor komen."

Verduurzaming

De makelaarsvereniging verwacht dat ruime woningen relatief goedkoop aan starters verkocht kunnen worden als senioren eruit vertrekken. Deze huizen zijn vaak niet gemoderniseerd en daarom goedkoper. Jaarsma: "Alle huizen moeten op den duur gasloos en goed geïsoleerd zijn, die rekening kunnen starters niet betalen. Na de koop van zo'n huis is het geld op."

Het streven volgens de Nationale Woonagenda is om elk jaar 75.000 nieuwbouwwoningen te bouwen. Maar die ambitie zal dit jaar en ook volgend jaar niet waargemaakt worden, verwacht de NVM.

Dat heeft te maken met bouwprojecten die door gemeenten zijn stopgezet en een gebrek aan bouwpersoneel en materialen, legt Jaarsma uit. "Starters kunnen nu niet zoveel. Ik kan ze niets adviseren. Een huis delen is een snelle oplossing, maar vaak zit de lokale wet- en regelgeving in de weg."