Een recordaantal kantoren in de zogeheten Metropoolregio Amsterdam is vorig jaar omgebouwd tot woningen. In totaal ging het om een half miljoen vierkante meter. In meer dan de helft van die ruimte wordt nu gewoond.

De hoeveelheid omgebouwde kantoorruimte lag vorig jaar flink hoger dan andere jaren. In 2015 ging het nog om 348.000 vierkante meter en een jaar later zelfs om 333.000 vierkante meter.

Tegelijkertijd wordt er ook steeds meer kantoorruimte gebruikt in de Amsterdamse regio. Vorig jaar groeide het gebruik met 22.000 vierkante meter. De leegstand van kantoren daalde tussen 1 januari 2016 en 1 januari dit jaar van 17,9 procent naar 13 procent. Als de daling in dat tempo doorzet, is begin 2020 de leegstand onder de 8 procent, de grens waarbij krapte op de markt ontstaat.

De uitgifte van grond op bedrijventerreinen bedroeg vorig jaar 117 hectare. Meer dan de helft daarvan was in Almere en Lelystad.

De Metropoolregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de zogeheten Vervoerregio Amsterdam. Het gebied strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot de Haarlemmermeer.