De ruimere acceptatiecriteria voor senioren die de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in april aankondigde gaan maandag in. Al ruim tweehonderd ouderen gaven aan interesse te hebben.

Senioren die willen doorstromen, meestal naar een kleinere of aangepaste woning, krijgen vaak met moeite een hypotheekaanvraag rond omdat hypotheekverstrekkers de inkomens van AOW'ers als onzeker beschouwen. Vanaf maandag 18 juni mogen banken de hypotheekaanvragen van senioren toetsen op hun individuele situaties.

Dankzij deze maatregel kunnen senioren met een AOW-uitkering, of mensen die daar binnen maximaal tien jaar recht op hebben, alsnog naar een nieuwe woning doorstromen. SNS Bank, BLG Wonen, RegioBank en Triodos mogen vanaf 18 juni gebruikmaken van de ruimere acceptatiecriteria, overige geldverstrekkers volgen in de komende weken.

 “We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door financieringsnormen geen nieuwe hypotheek kunnen afsluiten. Maar in veel gevallen zijn de nieuwe hypotheeklasten juist lager dan die van hun bestaande woonsituatie”, zegt Arjen Gielen, algemeen directeur van NHG.

Dankzij deze maatregel hebben ouderen gemakkelijker toegang tot een aangepaste woning, wordt de doorstroom op de woningmarkt bevorderd en kunnen zij de lening op een verantwoorde manier afsluiten.