Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stopt 38 miljoen euro in een fonds om woningbouw op 'lastige locaties' te realiseren.

Het gaat om industrieterreinen en havengebieden die herontwikkeld kunnen worden tot woongebied, vertelde de minister woensdag tijdens een toespraak voor makelaars, beleggers en ontwikkelaars op vastgoedevenement Provada. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Het is de bedoeling om met het geld ondernemers extra te stimuleren om van plekken zoals industrie- en haventerreinen woongebied te maken. Ontwikkelaars kunnen geld uit het fonds lenen voor bijvoorbeeld grondsanering of het uitkopen van bedrijven die op de locatie gevestigd zijn.

Snelheid

"Ik verwacht wel dat andere partijen zoals provincies, gemeenten en private partijen ook een bijdrage leveren, zodat de pot geld groter wordt", stelde Ollongren. Zo kan er volgens de minister "massa en snelheid" gemaakt worden.

Hoeveel geld andere partijen bij moeten leggen, is niet duidelijk. "Het fonds wordt nu uitgewerkt met andere partijen", zegt een woordvoerder van de minister tegen het FD.

De investering is in lijn met de Nationale Woonagenda, die Ollongren eind mei samen met gemeenten, provincies en marktpartijen presenteerde. Om de krapte op de woningmarkt aan te pakken, is het creatief omgaan met bestaande bouw onderdeel van de afspraken.