Bijna negen op de tien woningzoekenden zouden een kleiner of minder mooi huis accepteren als zij daardoor op een betere locatie kunnen wonen.

De staat van een buurt weegt het zwaarst bij de keuze voor een huis, stelt online woningplatform Pararius donderdag op basis van een onderzoek onder veertienhonderd woningzoekenden.

Het gaat hierbij om hoe veilig, schoon en verzorgd de buurt is. De nabijheid van voorzieningen en de reistijd naar het werk worden daarna als belangrijke factoren genoemd.

Ruim de helft van de respondenten is bereid om kleiner of zonder buitenruimte te wonen om naar een voor hen ideale locatie te kunnen verhuizen. Bijna een op de drie wil een hogere huur betalen voor zo'n locatie.

Van de ondervraagden zou 47 procent een tuin en 39 procent een mooie badkamer opgeven voor een goede locatie. Maar een kwart is bereid een woning met minder kamers te huren of kopen.

Ouderen

Volgens Pararius vinden oudere woningzoekenden de staat van de buurt belangrijker dan jongere woningzoekenden. Voor mensen van tussen de 35 en 65 jaar is dat de belangrijkste factor bij het kiezen van een huis.

Voor jongeren onder de 25 jaar zijn de reistijd naar het werk en de aanwezigheid van voorzieningen doorslaggevend.

Verder blijkt zo'n 90 procent van alle respondenten niet langer dan een uur te willen doen over de reis naar het werk. Hoogopgeleiden blijken wel een langere reistijd (45 minuten) te accepteren dan laagopgeleiden (37 minuten).

Oververhitting

Directeur Jasper de Groot van Pararius stelt dat de oververhitting van de woningmarkt een grote impact heeft op de keuze voor een woning.

"Zeker in de grote steden overstijgt de vraag het aanbod ruimschoots. Woningzoekenden vissen daar vaak achter het net. Voor de meesten is het noodzakelijk om hun eisen bij te stellen om kans te maken op een woning", meent De Groot.

"Dit doen ze in de eerste plaats door concessies te doen op woningkenmerken, zoals grootte of buitenruimte." Als het dan nog niet lukt om een woning te vinden, dan worden zij volgens De Groot gedwongen hun "blikveld te verruimen".

Andere buurt

Ruim 70 procent van de ondervraagden zegt neutraal tot positief te zijn over een verhuizing naar een andere buurt als het ondanks bijgestelde woonwensen niet lukt om een huis te vinden.

Twee op de vijf overwegen een andere stad te kiezen als zij niet op de gewenste locatie kunnen wonen. Met name jongeren tot 25 jaar zijn op dat vlak flexibeler.