In Eindhoven worden volgend jaar de eerste bewoonbare betonnen huizen uit een 3D-printer neergezet. In de wijk Meerhoven worden vijf van dit soort woningen geplaatst.

De gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos zijn samen bezig de huizen te bouwen. Project Milestone, zoals het project heet, wordt woensdag gepresenteerd.

Project Milestone is, volgens de bouwers, een wereldprimeur, omdat nog niet eerder met een 3D-printer een huis is gemaakt dat bewoonbaar is en aan alle bouwschriften voldoet.

De bouwers zeggen dat de 3D-printer maatwerk kan leveren, waardoor het makkelijk is om aan persoonlijke wensen te voldoen. De huizen krijgen van buiten ronde vormen, maar hebben van binnen rechte muren.

Geprinte woningen met aparte vormen: Dit is project Milestone
170
Geprinte woningen met aparte vormen: Dit is project Milestone

Ontwikkelen

De huizen worden niet tegelijk gebouwd, maar een voor een. Daardoor is er bij de bouw van het laatste huis meer expertise, benadrukken de deelnemende partijen.

Het eerste huis moet in 2019 klaar zijn en zal gelijkvloers worden. Het vijfde huis zal uit drie verdiepingen bestaan en moet op locatie worden gebouwd.

Volgens de betrokken partijen gaat het om een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de bouwsector.

Met een 3D-printer kunnen eenvoudig vormen worden gemaakt die anders veel arbeid zouden vergen. Bouwen met een 3D-printer gaat sneller en is bovendien milieuvriendelijker, aldus de initiatiefnemers.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!