Om huurwoningen gasloos en CO2-neutraal te maken, is per huis 52.000 euro nodig. Dat zegt de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes, die de kosten in kaart heeft gebracht, dinsdag.

Om 2,1 miljoen huurhuizen in Nederland te verduurzamen is 108 miljard euro nodig, heeft Aedes becijferd. Volgens voorzitter Marnix Norder van de koepelorganisatie kunnen de corporaties dat geld onmogelijk alleen ophoesten zonder de huren flink te verhogen.

Woningcorporaties hebben zich gebonden aan het doel om al hun huizen voor 2050 CO2-neutraal te maken. Ze hebben de afgelopen maanden afzonderlijk bekeken wat er moet gebeuren om dat doel te bereiken.

Bij een deel van de huizen is het voldoende om ze maximaal te isoleren en er zonnepanelen op te plaatsen. Maar in zeker een derde van de gevallen is een grondige renovatie nodig.

Norder zegt dat de corporaties nu in gesprek gaan met onder meer de overheid, bouwers, installateurs, netbeheerders en energiebedrijven. ''We zullen het met z'n allen moeten doen, alleen zal het ons niet lukken.''