Nederlandse verzekeraars maken zich grote zorgen over het toenemende gebruik van brandbare isolatiematerialen in gebouwen.

Het Verbond van Verzekeraars pleit voor beter toezicht en striktere normen, laat de organisatie donderdag weten in een persbericht.

De isolatie van huizen, bedrijven en instellingen is volgens de organisatie vanwege duurzaamheid belangrijk. Maar om aan de hoogste klimaatstandaarden te voldoen, wordt nu vaak gekozen voor brandbare kunststof isolatiematerialen. Het gaat bijvoorbeeld om pur, EPS en PIR.

Volgens cijfers van stichting Salvage, die eerste hulp bij brand biedt, stijgt het aantal grote bedrijfsbranden met 1 miljoen euro schade of meer. In 2016 waren er 150 branden met een totaal schadebedrag van 470 miljoen euro. Ook het aantal branden bij zorginstellingen neemt toe.

Een van de oorzaken van de stijgende brandschadelast is het veelvuldig gebruik van brandbare materialen. Bij nieuwbouw en renovatie moeten flinke verbeterslagen worden gemaakt.

Verzekeraars vinden dat bij de bouw, daar waar mogelijk alleen onbrandbare constructiematerialen gebruikt zouden moeten worden.