Huizen in de buurt van de A2 in Maastricht zijn flink meer waard geworden na de ondertunneling van de snelweg. Voor huizen op minder dan 500 meter van de nieuwe Koning Willem-Alexandertunnel is de prijsstijging 7,1 procent.

Huizen die op 500 tot 1000 meter van de tunnel staan, zijn altijd nog 4,2 procent in waarde gestegen, meldt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag.

Het CPB sluit niet uit dat ook eigenaren van Maastrichtse woningen op een grotere afstand van de tunnel meeprofiteren. Het bureau heeft dit niet onderzocht.

De tunnel heeft voor meer verkeersveiligheid, schonere lucht en minder geluidsoverlast in de buurt van de snelweg gezorgd. Dat de barrière tussen het oosten en het westen van Maastricht is weggenomen, is volgens het CPB ook goed voor de huizenprijzen.

Park

Op het dak van de tunnel wordt nog een park aangelegd. De onderzoekers denken dat de huizenprijzen nog verder kunnen oplopen als dat af is.

De totale economische winst door de stijging van de woningprijzen bedraagt 220 miljoen euro. Volgens het CPB is dat ongeveer een kwart van de totale kosten van de tunnel. Dit bedrag is veel hoger dan verwacht.

De opknapbeurt van de A2 bij Maastricht heeft ook nog andere positieve economische effecten. Alleen al de gewonnen reistijd maakt de eind 2016 afgeronde klus maatschappelijk rendabel, schrijft het CPB.