Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers zijn van plan een miljoen nieuwe woningen te bouwen tot 2030. Daarvoor roepen ze de hulp van de overheid in.

De komende tien tot vijftien jaar is 200 miljard euro nodig voor de nieuwe bouwprojecten, meldt De Telegraaf donderdag.

De brancheorganisatie van projectontwikkelaars Neprom overhandigt donderdagmiddag een investeringsstrategie aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Het plan komt van veertien kapitaalkrachtige projectontwikkelaars, beleggers en bouwbedrijven. Ze baseren hun inzichten op onderzoek van de TU Delft en ingenieursbureau Movares.

Duurzame woningen

De bouwsector wil samen met overheden nieuwe, duurzame woongebieden selecteren. Ze willen daarvoor het liefst één groot ruimtelijk plan maken. Daarnaast moet de overheid "zelf ook fors investeren", bijvoorbeeld in infrastructuur en stedelijk milieu, zegt Neprom-voorzitter Bart van Breukelen in de krant.

Volgens de initiatiefnemers van het strategisch plan neemt de druk op de woningmarkt toe en worden op dit moment te weinig woningen bijgebouwd.

Dat wil de bouwsector samen met de provincies, gemeenten en rijksoverheid oplossen. Bovendien willen de partijen dat alle huizen die vanaf 2020 worden gebouwd energieneutraal zijn.

Randen

Uit onderzoek van Neprom blijkt dat zo'n 55 procent van de nieuwe woningen in de komende tien tot vijftien jaar gebouwd kan worden binnen de grenzen van de huidige steden en dorpen. De overige woningen komen aan de randen van de dorpen en buiten de steden.

Omdat het aantal eenpersoonshuishoudens blijft groeien, is volgens Neprom de vraag naar appartementen het grootst.