De overheid zou financiële steun aan de inwoners van aardgasvrije proefwijken moeten geven, vinden wethouders van Utrecht, Woerden en Wageningen.

In deze drie gemeenten liggen proefwijken waar woningen voor 2030 aardgasvrij moeten zijn. De wethouders van Utrecht en Woerden zeggen tegen de Volkskrant dat ze in botsing zijn gekomen met de inwoners van deze wijken, omdat zij hun woningen moeten aanpassen.

Milieu Centraal schatte dat het investeren in een aardgasvrije woning een paar duizend tot 30.000 euro kan gaan kosten. Wethouder Lot van Hooijdonk van Utrecht zegt niet te weten wie deze aanpassingen moet betalen.

De Wageningse wethouder Lara de Brito zegt dat zowel geld als kennis nodig is. Volgens haar is de gemeente bezig met een opdracht waar niemand een oplossing voor heeft.

Als het aan de overheid ligt is in 2050 geen enkele Nederlandse woning nog aangesloten op het gasnet. De maatregel moet helpen om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Utrecht, Woerden en Wageningen hebben in 2017 beloofd te beginnen met één wijk die van het aardgas wordt losgekoppeld.

Dit jaar komen daar twintig wijken bij die door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden toegewezen als proeftuin. Voor de aanpassingen van de huizen in die wijken is 90 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Hoe gaan we wonen zonder aardgas?
68
Hoe gaan we wonen zonder aardgas?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!