De stijging van het totaal aantal verkochte huizen in het eerste kwartaal is volledig toe te schrijven aan nieuwbouwwoningen. Daarvan wisselden er 45 procent meer van eigenaar, terwijl het aantal verkopen van bestaande woningen met 2 procent afnam.

Dat meldt makelaarsorganisatie Dynamis dinsdag op basis van haar kwartaalrapportage. Volgens de organisatie is inmiddels een op de vijf verkochte huizen in Nederland een nieuwbouwwoning.

Dynamis stelt dat het aanbod onvoldoende meegroeit met de stijgende vraag naar nieuwbouwhuizen. In een kwart van de gemeenten namen de verkoopcijfers af, doordat niet genoeg nieuwe huizen werden bijgebouwd.

Noord-Brabant

Er zijn volgens de organisatie grote regionale verschillen wat betreft de nieuwbouwcijfers. In Noord-Brabant worden, gemeten als percentage van de totale verkopen, de meeste nieuwbouwwoningen verkocht: 23 procent.

Ook Gelderland (22 procent) en Zuid-Holland (20 procent) kennen een groot aandeel nieuwbouwwoningen. In Groningen is dat aandeel met 9 procent het laagst.

In totaal werden in het eerste kwartaal 59.500 woningen verkocht, 5 procent meer dan een jaar geleden. In Nederland staan nog 81.500 woningen te koop, een afname van een derde.

Prijsniveau

De gemiddelde woningprijs nam op jaarbasis met 9 procent toe naar 278.000 euro. Het prijsniveau ligt daarmee ruim 17 procent boven dat van tien jaar geleden, al is dat verschil gecorrigeerd voor inflatie een stuk kleiner.

In Amsterdam vlakt de prijsstijging wat af, na enkele uitzonderlijke jaren. Den Haag is nu de stad waar de prijzen de pan uit rijzen, met een recordgroei van 21 procent in een jaar tijd.