De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar klachten over vertragingen bij het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het gas- en elektriciteitsnet.

Door een tekort aan technici zouden kopers van nieuwbouwwoningen vaak weken tot maanden langer moeten wachten op de sleutel van hun woning.

Vereniging Eigen Huis (VEH) trok hierover eerder aan de bel bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister vindt de zaak ernstig genoeg om te laten uitzoeken door toezichthouder ACM.

''Belangrijke nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit moeten wettelijk binnen achttien weken na aanvraag aangesloten worden. Als deze termijn steeds vaker overschreden wordt, is dat zorgwekkend'', zegt de bewindsvrouw.

Volgen belangenorganisatie VEH zouden netbeheerders en aannemers de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aankunnen. Omdat gas en elektra niet zijn aangesloten, kan een voltooide woning toch niet worden opgeleverd.

Nieuwbouwkopers kunnen dan geen vergoeding claimen voor de vertraging, maar krijgen wel te maken met extra lasten zoals de huur van een tijdelijke woning.