Zo'n 36 procent van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek denkt de lening na dertig jaar waarschijnlijk niet te kunnen terugbetalen, terwijl dit wel de bedoeling is.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder bijna twaalfhonderd leden met een aflossingsvrije hypotheek. 32 procent van de eigenaren weet zeker dat zij de schuld wel op tijd kunnen aflossen, 26 procent zegt dat zij het "waarschijnlijk wel" kunnen betalen. De overige 7 procent weet het niet.

Ondanks dat een derde van de huiseigenaren twijfelt of hij de schuld wel op tijd kan aflossen, maakt slechts 18 procent zich zorgen over zijn aflossingsvrije hypotheek. Bovendien stelt zo'n 85 procent het niet op prijs als de bank contact opneemt over de aflossing van de schuld.

Zo'n twee miljoen huiseigenaren hebben een volledig of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Ruim de helft heeft de lasten verlaagd door vrijwillig af te lossen.

Verlengen

Veel mensen met een hoge aflossingsvrije hypotheek denken dat de overwaarde van hun huis voldoende is om de lening na dertig jaar te verlengen. Volgens Vereniging Eigen Huis kan dat een misrekening blijken, omdat bij verlenging opnieuw wordt getoetst op de betaalbaarheid van de lening.

Als blijkt dat je inkomen te laag is (bijvoorbeeld omdat je inmiddels met pensioen bent) dan is de kans aanwezig dat de hypotheek niet kan doorlopen. De maandelijkse lasten kunnen te hoog blijken door een combinatie van een lager inkomen, een hogere rente en het gemis van renteaftrek, die na 30 jaar stopt. De ultieme consequentie kan dan zijn dat het huis moet worden verkocht, ook al levert het dan meer op dan de hypotheekschuld.

'Prima betaalbaar'

Volgens Vereniging Eigen Huis is de aflossingsvrije hypotheek op dit moment "prima betaalbaar" voor de meeste mensen door de lage rentelasten.

Een kwart van de huiseigenaren heeft weleens overwogen om de lening om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, maar zag daar vooral vanwege de hoge kosten vanaf. De grootste belemmeringen waren hoge kosten van de hypotheekadviseur en de hogere maandlasten na omzetten.

Zorgen

De Nederlandsche Bank (DNB) uitte afgelopen najaar zorgen over uitstaande leningen die niet op een normale manier worden afgelost. Hoewel huizen als onderpand nu nog zekerheid bieden, waarschuwt de toezichthouder dat een daling van de huizenprijzen in de toekomst voor problemen kan zorgen.

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezorgd en voert een communicatiecampagne om hypotheekhouders te behoeden voor financiële problemen.

Het afsluiten van volledig aflossingsvrije hypotheken is sinds 2011 niet meer mogelijk. Ook gedeeltelijk aflossingsvrije leningen worden sterk ontmoedigd.