
'Huizenprijzen stijgen sneller dan gedacht door krappe huizenmarkt'
Dat voorspelt het Economisch Bureau van ABN Amro in de nieuwe Woningmarktmonitor. Volgens de economen wordt daarmee de verwachting fors naar boven bijgesteld. Tot voor kort ging het nog om een verwachte toename van 6 procent.
"De belangrijkste reden voor de bijstelling is de sterke stijging van de verkoopprijzen in de eerste maanden van dit jaar", aldus de economen. In februari ging om een stijging van 9,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Doordat de stijgingen aanhouden, zitten de woningprijzen nog net onder het niveau van voor de crisis in 2008.
Krapte
Er zijn steeds minder woningen beschikbaar, waardoor krapte op de woningmarkt ontstaat. Volgens ABN Amro komen transacties daardoor steeds moeizamer tot stand. Wat is te zien in het aantal woningaankopen. Het aantal woningaankopen is voor het eerst in jaren afgenomen met 6,2 procent in januari en februari.
Het Economisch Bureau denkt dat deze daling in 2018 en 2019 doorzet. De economen verwachten daarbij een afname van 5 procent per jaar.
Gespannen woningmarkt
Nederland behoort tot de landen waar de huizenprijzen het sterkst stijgen, volgens het bureau. Alleen in Ierland was in het vierde kwartaal van 2017 sprake van een grotere toename.
Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro zegt: "De woningmarkt is gespannen. Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden." Volgens de econoom verklaart dit de forse stijging van de prijzen.
Betaalbaarheid
Het gevolg is dat de betaalbaarheid van de woningmarkt verslechtert, al is deze in historisch opzicht nog altijd gunstig, aldus Bokeloh.
Het Economisch Bureau verwacht niet dat de hypotheekrente de komende tijd fors omhooggaat, waardoor de prijzen voorlopig kunnen blijven stijgen.