Woningcorporaties hebben volgens de Woonbond, de belangenorganisatie van huurders, forse winsten geboekt op de woningverhuur.

Gemiddeld maakten corporaties een winst van 23 procent in de afgelopen jaren, zegt de Woonbond donderdag. Per jaar gaat het om 1.500 euro per huurwoning.

De gemiddelde maandelijkse huurprijs ligt op zo'n 535 euro en volgens de belangenclub is dit voor veel huurders moeilijk op te brengen. De Woonbond roept huurders op om een verzoek tot huurverlaging naar de corporatie te sturen.

Verlaging

"Elk jaar krijgen huurders een huurverhogingsvoorstel op de mat van hun verhuurder. Wij draaien het dit jaar om. Huurders kunnen een oproep tot huurverlaging sturen aan hun verhuurder", aldus Woonbond-directeur Ronald Paping.

"Er worden enorme winsten gemaakt, terwijl steeds meer huurders financieel in de knel komen. Wij pleiten daarom voor 10 procent huurverlaging", zegt Paping.

Reactie woningcorporaties

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, laat in een reactie aan het AD weten dat de komende jaren miljarden moeten worden geïnvesteerd in nieuwe woningen en "verduurzaming van huizen". ''Winst is geen doelstelling op zich en wij willen ook best lagere huren'', zegt voorzitter Marnix Norder tegen de krant.

"Ik zou willen dat daar ruimte voor was, maar we moeten keuzes maken.'' De wens van de Woonbond om de huren in de sociale sector met 10 procent te laten dalen, noemt Norder "niet realistisch".

Heffing

Sinds 1 januari betalen verhuurders die meer dan vijftig huurwoningen bezitten een heffing over de WOZ-waarde van hun woningen. Voorheen lag de grens op tien woningen of meer. De heffing kan lager uitpakken als ze investeren in nieuwbouw van goedkope huurwoningen en in omvorming van kantoren, scholen of kerken tot woningen.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept de corporaties op het geld te gebruiken ''voor betaalbare en energiezuinige woningen voor de mensen die erop aangewezen zijn''.

Ze vindt dat het geld geïnvesteerd moet worden en niet op de plank mag blijven liggen. Ollongren heeft de Tweede Kamer eerder al beloofd in april met een officiële reactie op de cijfers te komen.