Huurders in het Groningse aardbevingsgebied stappen naar de rechter omdat zij smartengeld willen vanwege immateriële schade.

De huurders worden in hun claim bijgestaan door de Woonbond en zeven huurdersorganisaties in het gebied, zo maken de partijen vrijdag bekend.

De huurdersorganisaties die tot nu toe zijn aangesloten bij het initiatief vertegenwoordigen bewoners van ruim veertienduizend van de in totaal dertigduizend huurwoningen in het aardbevingsgebied.

Volgens de Woonbond zijn de huurders "een vergeten groep slachtoffers van de aardbevingen". De afhandeling houdt alleen rekening met schade aan onroerend goed, maar veel huurders hebben last van angsten en gevoelens van onveiligheid.

Daarnaast moeten huurders soms tijdelijk ergens anders wonen om hun woningen te laten versterken en krijgen ze aannemers en schade-experts over de vloer.

In een vonnis van 1 maart 2017 stelde de rechter al dat bewoners van het bevingsgebied die last hebben van zorgen en angsten recht hebben op smartengeld.