Een monumentaal pand is duurder, maar de markt voor deze panden is wel evenwichtiger dan die op de huidige koopwoningenmarkt als geheel.

In 2017 wisselde een monument voor gemiddeld 481.000 euro van eigenaar, tegenover gemiddeld 260.000 euro voor de totale woningmarkt, zo laten het Restauratiefonds en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) woensdag weten.

De prijsstijging per vierkante meter voor een monumentaal pand bedroeg 9,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor de totale koopwoningmarkt kwam dat uit op 7,8 procent.

Volgens Sjoerd Slagter van het Restauratiefonds weerspiegelen de hogere prijzen van monumenten "de bijzondere meerwaarde". "Je wordt 'rentmeester' van een uniek stukje Nederlands erfgoed", aldus Slagter.

De krapte-indicator van de NVM, die het aantal keuzemogelijkheden van kopers op de woningmarkt toont, kwam eind 2017 uit op 6,8 voor monumenten. Op de reguliere woningmarkt was dat 4,3.

Begin februari stonden er op huizensite Funda 2.452 monumenten en monumentale panden in de verkoop. Volgens de twee organisaties is het aanbod groter, waardoor kopers meer tijd hebben om over hun aankoop na te denken. Een monument wordt gemiddeld na 153 dagen verkocht. Een reguliere koopwoning is slechts 58 dagen op de markt.