Het verschil in de verkoopprijs van woningen in afzonderlijke gemeenten is vorig jaar groter geworden. In de duurste gemeente was de gemiddelde verkoopprijs vorig jaar 5,5 keer zo hoog als die in de goedkoopste gemeente.

Een jaar eerder ging het nog om een factor 5,1. In Bloemendaal, de duurste gemeente, wisselden woningen voor gemiddeld 776.000 euro van eigenaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In Delfzijl kostte een woning zo'n 141.000 euro. Gemiddeld genomen werd vorig jaar voor een Nederlandse koopwoning ruim 263.000 euro neergeteld.

Wassenaar

In Wassenaar, Laren, Blaricum en Heemstede betaalden kopers gemiddeld meer dan 500.000 euro. Vorig jaar behoorde Heemstede niet tot de top vijf duurste gemeenten, maar Rozendaal wel.

Het Groningse Delfzijl is Pekela opgevolgd als gemeente met het laagste gemiddelde. Van 2013 tot en met 2016 waren huizen nog het goedkoopst in Pekela.

In 2017 was Delfzijl de enige gemeente met een gemiddelde onder de 150.000 euro. Gemeenten met een gemiddelde prijs onder de 200.000 euro liggen vooral in Groningen, Friesland en Limburg.

Transactieprijzen

Het CBS berekent de gemiddelde verkoopprijs door het gemiddelde te nemen van alle transactieprijzen. Er wordt daarbij niet gekeken naar het type woning of de kwaliteit van het huis.

De verschillen tussen gemeenten worden mede bepaald door de soorten woningen die er verkocht worden. In gemeenten met veel villa's is de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger dan in gemeenten waar veel appartementen worden verkocht.