Beroepsorganisatie VastgoedPRO introduceert een keurmerk voor bedrijven die bouwkundige keuringen uitvoeren. Dit moet huizenkopers meer zekerheid geven over de kwaliteit van de koopwoning.

De sector hoopt dat de kwaliteit van bouwkundige keuringen kan worden gewaarborgd met de introductie van het keurmerk, laat VastgoedPRO woensdag weten.

Dit voorjaar wordt het keurmerk, dat de naam Vakkundig gekeurd krijgt, via de stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders ingevoerd. Uitvoerders van bouwkundige keuringen Perfectkeur, Woningschouw, ADA Keur, Woningkeur en Keurhuis Nederland hebben zich al aan het keurmerk verbonden.

Makelaarsvereniging Makelaarsland ondersteunt het initiatief en zal klanten adviseren keuringen te laten uitvoeren door aangesloten keuringsbedrijven.

Wildgroei

Tot nu toe zouden er geen toetsingscriteria zijn waar keuringsbedrijven aan moeten voldoen. Daardoor kan volgens de organisatie iedereen een bouwkundige keuring uitvoeren, ook als zij de benodigde kennis en ervaring missen.

VastgoedPRO benadrukt dat er een wildgroei is in het aantal keurders en dat bedrijven vaak zonder aansprakelijkheidsverzekering werken.

"Anderzijds worden woningzoekers op de overspannen huizenmarkt gedwongen op emotie een haastige beslissing te nemen, zonder dat zij een behoorlijk beeld hebben van de staat van de woning", aldus VastgoedPRO.

Standaard

Vanaf 1 februari zijn bouwkundige keuringen standaard als ontbindende voorwaarde opgenomen in een model voor koopcontracten.

Algemeen directeur van VastgoedPRO Roland Knoester noemt dit een goede ontwikkeling, maar benadrukt dat huizenkopers er dan wel op moet kunnen rekenen dat hun keuring door een gecertificeerd en onpartijdig bedrijf wordt uitgevoerd.

"Wanneer dit niet het geval is, blijven gebreken zoals scheuren in muren en metselwerk, houtrot in kozijnen, slecht schilderwerk, lekkage in dak en dakgoten en schimmel mogelijk onopgemerkt of worden deze in het bouwkundig rapport bewust geminimaliseerd", stelt Knoester.