Van het totale bedrag aan hypotheken dat vorig jaar in Nederland werd afgesloten, kan nog maar 23 procent worden toegeschreven aan starters. Dat percentage was niet eerder zo laag, heeft adviesbureau IG&H berekend.

Doorstromers namen 56 procent van de omzet voor hun rekening en oversluiters 21 procent. In 2014 waren starters nog goed voor een hoger hypotheekbedrag dan doorstromers.

Volgens IG&H stijgt het aantal starters dat de weg naar de koopwoningmarkt vindt de laatste jaren minder snel dan de aantallen binnen andere groepen. Ook stijgen de bedragen waarvoor mensen voor hun eerste huis een hypotheek afsluiten gemiddeld minder hard.

Recordhoogte

De hypotheekomzet over 2017 groeide met ongeveer 25 procent van 81 miljard naar 101 miljard euro en bereikte hiermee het hoogste niveau sinds 2007. Met 294.000 euro lag de gemiddelde hypotheeksom op recordhoogte.

In aantallen gemeten is de hypotheekmarkt nog niet terug bij het piekniveau uit 2007. Er werden vorig jaar 353.000 hypotheken afgesloten, dat waren er tien jaar eerder nog 468.000.

Bijna twee derde van de hypotheken wordt afgesloten bij Nederlandse banken, die op dat vlak wel licht terrein verliezen aan verzekeraars en buitenlandse partijen. Rabobank behoudt het grootste marktaandeel en ING verdrong ABN Amro van de tweede plek.