De gemeente Rotterdam wil de verhuur van woningen via websites als Airbnb en Wimdu aan banden leggen.

Zo mag een huis maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd en mag een huis aan maximaal zes mensen tegelijk worden verhuurd. Er komt echter geen meldplicht voor verhuurders.

Dat staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders waarover de gemeenteraad volgende maand moet beslissen. Het college vindt een meldplicht niet nodig omdat er anders dan in Amsterdam nauwelijks sprake is van problematiek.

Zo staan er op Airbnb maar dertienhonderd Rotterdamse adressen, in Amsterdam gaat om achttienduizend eenheden. Volgens het college zijn de nieuwe regels vooral bedoeld om problemen te voorkomen.

Rotterdam gaat wel net als Amsterdam afspraken maken met Airbnb over onder meer de afdracht van toeristenbelasting en het doorgeven van meldingen over overlastgevers.

Woningen van corporaties mogen niet verhuurd worden in Rotterdam. Ook wil de gemeente de bedrijfsmatige verhuur van panden via Airbnb tegengaan. Dit doet de gemeente door te eisen dat de verhuurder ook de hoofdbewoner van het object moet zijn.

Airbnb laat in een reactie weten dat het bedrijf de "duidelijke regels"van de gemeente "verwelkomt". Het bedrijf stelt opvallend genoeg "blij" te zijn "dat Rotterdam deze stap neemt om proportionele en innovatieve regels te maken voor vakantieverhuur".

  • Airbnb is blij dat Rotterdam deze stap neemt om proportionele en innovatieve regels te maken voor vakantieverhuur. Deze regels maken duidelijk dat beleidsmakers de toegevoegde waarde van vakantieverhuur zien en het op een goede manier willen reguleren.