In bijna de helft van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs weer boven het niveau van vóór de crisis. Maar hoewel de woningmarkt herstelt, zijn er nog grote regionale verschillen.

Dit schrijft het Kadaster donderdag in een analyse. Zo zijn er nog tien gemeenten waar het aantal woningverkopen onder het niveau van voor de crisis van 2008 ligt.

Dit zijn Oostzaan, Sluis, Alblasserdam, Weesp, Rucphen, De Marne, Loppersum, Sliedrecht, Vlieland en Eemsmond. In 97 procent van de gemeenten steeg het aantal woningverkopen boven het niveau van voor de crisis.

Het Kadaster merkt ook op dat in markten die als eerste een herstel lieten zien, het aantal woningverkopen weer daalt. Door een tekort aan aangeboden huizen worden er in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht minder woningen verkocht.

Stabilisatie

Toch worden er nog steeds veel woningen verkocht. "Het is dus niet zo dat het slecht gaat”, aldus Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster.

"Een afname of stabilisatie kan juist als positief gezien worden. Sommige gemeenten kampen met zeer krappe woningmarkten doordat steeds minder woningeigenaren hun woning te koop zetten. Op krappe markten ligt het gevaar van snel stijgende prijzen op de loer." 

Ook qua gemiddelde woningprijzen zijn er grote verschillen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn prijzen flink gestegen sinds 2008. Maar in gemeenten zoals Neerijen, Blaricum en Oudewater liggen de huizenprijzen nog steeds onder het niveau van de start van de crisis.