Volgens economen van ABN Amro zijn er opnieuw signalen van toenemende spanning op de woningmarkt. Het verschil tussen vraag- en biedprijs neemt af en historisch gezien gaat dit gepaard met hogere prijzen.

"Daardoor kan het risico ontstaan dat deze prijsstijgingen op de langere termijn te groot blijken, bijvoorbeeld als de rente weer stijgt en er meer woningen worden gebouwd", aldus economen van het Economisch Bureau van ABN.

Het gemiddelde verschil tussen de vraag- en biedprijs staat nu op 1,1 procent. In 2013 stond dit cijfer op 6,8 procent. "Er is een groot tekort aan geschikte woningen. Door het gebrek aan nieuwbouw blijft dit nog wel even voortduren", aldus Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro.

"Verkopers verzilveren hun sterke marktmacht en vragen steeds hogere prijzen. Onder woningzoekers bestaat momenteel grote concurrentie. Om succesvol te zijn, moeten ze dus meer geld bieden." 

Bokeloh roept op tot waakzaamheid. "Nu een woning tegen een wellicht te hoge prijs kopen, kan het moeilijker maken om het huis in de toekomst voor minimaal hetzelfde bedrag weer te verkopen." Zo kan het woningaanbod stijgen door nieuwbouw. Er worden veel nieuwe projecten bedacht, hoewel de uitvoering nog wel even op zich laat wachten.

Verder kan een stijgende rente ervoor zorgen dat starters minder hoge hypotheken kunnen krijgen. Ook hierdoor kunnen de prijzen op de woningmarkt onder druk komen te staan.