Bijna de helft van de consumenten neemt zijn jaarrekening van de energieleverancier door en controleert die. Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt, blijft dalen.

​Dat blijkt vrijdag uit de Energiemonitor 2017 van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Slechts 29 procent van de consumenten is altijd bij dezelfde leverancier gebleven. Vorig jaar lag dit percentage nog op 31 procent. Het afgelopen jaar zijn ongeveer 1,2 miljoen huishoudens overgestapt. Dit is evenveel als vorig jaar.

Consumenten die ooit zijn overgestapt, doen dit de jaren daarna vaker. Om zich te oriënteren op de energiemarkt maken consumenten steeds vaker gebruik van prijsvergelijkingssites, laat de ACM verder weten.

De organisatie concludeert dat de consument zich steeds bewuster is van de mogelijkheden om te besparen op de energierekening. De ACM wil deze consumenten ondersteunen door onduidelijke facturen van energieleveranciers aan te pakken.

Overigens groeit het aantal afgenomen contracten met een vorm van groene stroom sinds 2015 gestaag. Inmiddels neemt 69 procent van de consumenten groene stroom af, tegenover 58 procent in 2015.