Na vier jaar van stijgingen, zal het aantal woningverkopen in 2018 waarschijnlijk dalen. Die verwachting spreken economen van ABN Amro uit.

Het Economisch Bureau van de bank stelt in een vrijdag gepubliceerd rapport dat het vertrouwen op de woningmarkt nog steeds groot is, maar dat de omslag wel dichterbij komt.

Oorzaken zijn de verwachting van potentiële huizenkopers dat de rente weer gaat stijgen en het schaarse aanbod van huizen.

Onder druk

"Terwijl de verkopen sterk stijgen in de regio's die eerder nog achterbleven, staan deze onder druk in de regio's waar de voorraad woningen beperkt is", zegt ABN-econoom Philip Bokeloh.

Die trend zal volgens hem doorzetten en volgend jaar leiden tot een daling van het totaal aantal verkochte woningen.

Rente

De sectoreconomen verwachten wel dat de rente minder snel zal oplopen dan eerder werd aangenomen. De bank voorziet dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort zal aankondigen dat er vanaf volgend jaar minder obligaties worden opgekocht om de economie te stimuleren

Die stap zal ertoe leiden dat de tienjaarsrente met 0,2 procentpunt zal oplopen tot 0,8 procent eind dit jaar en naar 1 procent eind 2018. Eerder voorzag het Economisch Bureau een tarief van 1,5 procent.

De lange hypotheekrente beweegt mee met de tienjaarsrente en die zal dus ook minder snel oplopen dan verwacht, denken de economen.