VEH vindt premie voor hypotheekgarantie veel te hoog

De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), is volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) te hoog en moet omlaag.

De premie bedraagt nu 1 procent van het hypotheekbedrag. In een brief aan het kabinet bepleit de VEH dat er voldoende geld in kas is om de premie met ingang van volgend jaar fors te verlagen.

De omvang van de reserves van het fonds in relatie tot de risico's biedt volgens de VEH de nodige ruimte. Volgens de VEH is het vermogen in het waarborgfonds in tien jaar tijd verdubbeld tot ruim 1 miljard euro, enerzijds door de groei van het aantal hypotheken met NHG en anderzijds door de hoge premie-inkomsten.

De aantrekkende economie en woningmarkt zorgden er aan de andere kant voor dat het verzekerd risico van de NHG halveerde naar 9 miljard euro in 2016.

Gevaarlijk

Volgens de belangenorganisatie van woningbezitters wordt starters nu vaak vanwege de hoge kosten aangeraden af te zien van de NHG-borg bij het afsluiten van een hypotheek.

De VEH vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling, omdat de borg een vangnet is voor "alles wat mis kan gaan in een mensenleven".

Risico's

De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten, omdat het waarborgfonds WEW de risico's bij wanbetaling afdekt. Ook hebben kopers met de NHG een rentevoordeel dat kan oplopen tot 0,7 procent.

Hypotheken tot 247.450 euro komen in aanmerking voor NHG-garantie

Lees meer over:
Tip de redactie