Ruim een kwart van de in het tweede kwartaal verkochte woningen is voor of boven de vraagprijs verkocht. In combinatie met de sneller stijgende prijzen en de toename in het aantal woningverkopen, kan dit wijzen op oververhitting van de woningmarkt.

Calcasa, een bedrijf dat zich richt op geautomatiseerde waardering en statistische analyse van onroerend goed voor hypotheek- en vastgoedorganisaties, concludeert dit dinsdag op basis van eigen onderzoek. 

Vergeleken met de vorige piek op de woningmarkt rond 2007-2008 wordt opvallend vaker een bedrag op of boven de vraagprijs geboden.

In het tweede kwartaal van 2017 zijn bij 28 procent van de transacties woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. Voor de kredietcrisis, tijdens de vorige piek in 2007-2008, lag dit aandeel met 9 procent een stuk lager.

Wijdverspreide stijging

Waar tien jaar geleden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen voor of boven de vraagprijs zijn verkocht, zijn overbiedingen in het tweede kwartaal van dit jaar veel wijder verspreid.

Naast Amsterdam (79 procent) en Utrecht (65 procent), is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval in steden als Groningen (64 procent), Haarlem (63 procent), Amstelveen (62 procent) en Almere (62 procent). 

Dit geldt ook voor de gemeenten Zaanstad (58 procent), Amersfoort (52 procent) en Leiden (51 procent).