De hypotheekrente is het afgelopen jaar licht toegenomen. Gemiddeld staat de hypotheekrente in juni 2017 op 2,41 procent.

De Nederlandsche Bank (DNB) meldt donderdag dat dit deels te wijten is aan de langere periodes waartegen particulieren de rente vastzetten. Een langere rentevaste periode betekent ook een licht hogere rente.  

Voor een nieuw afgesloten hypotheek bedroeg de hypotheekrente in oktober 2016 nog gemiddeld 2,4 procent. De laatste maanden is aan de daling van de hypotheekrente een einde gekomen.

Over de periode januari 2012 tot en met oktober 2016 is de hypotheekrente met ongeveer 2 procentpunten gedaald.

In 2016 en 2017 had gemiddeld drie kwart van de nieuw afgesloten hypotheken een rentevaste periode van meer dan vijf jaar. Tussen 2012 en 2015 had de helft van de nieuwe hypotheken een lange rentevaste periode.

Daarnaast hebben ook ontwikkelingen in de financieringskosten van de banken invloed op de hypotheekrente. Na de eerdere sterke daling zijn de rentestanden op de kapitaalmarkt sinds september 2016 weer wat toegenomen, met name voor de langere looptijden. Dit heeft ook een effect op de hypotheekrentes die consumenten betalen.